Comité Maastricht-Niou

Waar staat de naam van het comité voor?

De naam van het Comité komt voort uit de contacten tussen Niou, een dorpje in Burkina Faso, ten noordoosten van de hoofdstad Ouagadougou en Maastricht. De contacten dateren van de Vastenaktie van 1975. Na diverse wederzijdse bezoeken, werd in 1982 het Comité Maastricht-Niou opgericht. Een groep enthousiaste mensen uit Maastricht en omgeving zet zich sindsdien in om Niou en omgeving en de laatste jaren vooral het gebied rond Méguet, actief te ondersteunen.

Van scholen, gezondheidsposten en een vrouwencentrum naar “Groen voor Burkina Faso”

 

In de loop der jaren zijn een aantal voorzieningen gerealiseerd waaronder scholen, een kraamkliniek, een medische hulppost, waterputten en een ontmoetingscentrum voor de jeugd. Daarnaast is een sociaaleconomisch centrum opgezet voor de vrouwen in Niou, waar ze weven, zeep maken, groenten verbouwen, cursussen volgen en informatie krijgen.

 

In Burkina Faso werd echter steeds meer het probleem van verwoestijning zichtbaar. De wereldwijde klimaatverandering speelt hier een belangrijke rol bij. Zij heeft vooral voor de regio’s, zoals de Sahel, die toch al droog zijn de grootste gevolgen. Door de opwarming neemt de verdamping toe, waardoor verwacht wordt dat het nog droger wordt.

 

Dit is de motivatie achter het besluit van het comité om zich vanaf 1999 uitsluitend toe te leggen op het herstellen van de oorspronkelijke vegetatie, herstel en behoud van de vruchtbaarheid van landbouwgronden en de aanleg van groentetuinen onder het motto: “Groen voor Burkina Faso”.

Uit dit motto blijkt tevens dat de steun van het comité zich niet langer beperkt tot uitsluitend de bevolking van Niou. Het Comité is vanaf 2000 voornamelijk actief in de regio ten oosten van de hoofdstad Ouagadougou, vooral in het gebied rondom Méguet.

Profiel van Burkina Faso

Burkina Faso is de naam die sinds 1984 gegeven is aan de Republiek Opper Volta. Het is een door land omsloten Sahel-land. De landen die er omheen liggen zijn: Benin, Ivoorkust, Ghana, Togo, Mali en Niger.

Lees meer >

Dit zijn wij:

    

Fredric Petit

Voorzitter

Annabel Zwarts

Secretaris

Sigrid de Bruijn

Penningmeester

Mart de Bruijn

Fondswerving

Juul Petit

Communicatie

Isabel de Bruijn

Communicatie

Iliasse Toguyeni

Adviseur

Ondersteun een Afrikaanse boer en investeer in een beter klimaat. Door vergroening kunnen we klimaatverandering tegengaan.