Om het jaar kunnen we een telefoontje verwachten van Pierre Kaboré, onze contactpersoon in Burkina Faso. Wanneer dat belletje precies komt is nooit helemaal duidelijk. Soms staat hij al in België of Frankrijk, waar hij dan voor andere afspraken is. Hij vraagt ons om hem te komen halen. Natuurlijk proberen we dan zoveel mogelijk tijd vrij te maken om de situatie in Burkina te bespreken tijdens de één à twee dagen dat hij in Maastricht is. Dit speelde zich 28-29 juni 2018 weer af. En elk jaar weer krijgt Pierre het voor elkaar dat we aan zijn lippen hangen en een energie boost krijgen. Het is een mooie gelegenheid om met elkaar te sparren en wij luisteren naar zijn bevlogen antwoorden op onze vragen.

Veel aanvragen voor bosbeheer
Er is een duidelijke bewustwording op gang gekomen via onze inspanningen. Momenteel hebben 21 dorpen zich gemeld bij Pierre om in aanmerking te komen voor een bosbeheerproject in hun naaste omgeving. De bewoners zien geslaagde resultaten bij de projecten in Méguet, Salogo en Kogo. Met name de vrouwen geven aan erg tevreden en blij te zijn met deze projecten. Geneesmiddelen die aan het verdwijnen waren zijn weer in de bossen terug te vinden. Dat is een erg goede terugmelding uit Burkina Faso.

Op de bon
Een man uit een ander dorp is op de bon geslingerd. Hij werd betrapt met een grote zak gevuld met hout op zijn rug. Dit had hij niet van tevoren aangevraagd bij de boswachters. Het bleek niet zomaar brandhout te zijn. Hij had stammetjes gekapt in een speciale vorm en van een speciale harde houtsoort. Dit hout wordt gebruikt voor de stelen van daba’s (traditioneel werktuig om met de hand de bodem te bewerken). Erg gewild, zeker in de omgeving van ‘onze’ tuinen en bossen.
De boswachters hebben ingegrepen zonder inmenging van Pierre. Dit betekent dat het boswachtersysteem nu bekend en erkend is in de omgeving.

Burgemeesters onder elkaar
De groentetuin- en bosbeheerprojecten blijven niet onopgemerkt. Pierre is burgemeester van Méguet en
de omringende dorpen. Hij krijgt veel van zijn collega-burgemeesters op visite die hem vragen naar informatie over de projecten, wat zijn manier van werken is en daarmee goede resultaten bereikt. Het lijkt erop dat het ‘sneeuwbal-effect’ nu daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Dit is precies wat het comité voor ogen heeft: de vraag om kennis en het delen ervan moet uit de gemeenschap zelf komen.

Nieuwe ideeën
Pierre brengt een paar nieuwe project aanvragen in. De basisopleiding van het Centre de Formation ‘André Rieu’ bestaat nu 10 jaar. Pierre denkt verder. Hij zou de school graag willen uitbreiden met een vervolgopleiding. Wellicht krijgt zijn droom een verrassende wending.