Herdenking Norbert Zongo

In Burkina wordt elk jaar op 2 november, de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten, stil gestaan bij de moord op de onderzoeksjournalist Norbert Zongo. Op 13 december 1998 werd Zongo onderweg naar huis vermoord. In Burkina was de pers redelijk vrij, maar onder het regime van Blaise Compaoré moesten tegenstanders wel rekening houden met represaille maatregelen. Zongo stelde politieke misstanden aan de kaak: vocht tegen onrechtmatige beslissingen,
wanbeheer, corruptie in de regering en in het bedrijfsleven. Vlak voor zijn dood had hij aangekondigd een artikel te schrijven over de presidentiele familie.

In Ouagadougou brandt al bijna 20 jaar een olielamp om dit te herdenken. Op de tekst onder de lamp is te lezen ‘Deze lamp gaat pas uit op de dag dat alles bekend zal zijn over de moord op de journalist Norbert Zongo’. Toeval of niet, enkele weken voor het bezoek van de Franse president Macron aan Burkina Faso, is gehoor gegeven aan het internationale aanhoudingsbevel. Frankijk heeft de vermoedelijke dader – de jongere broer van de oud-president – opgepakt in Parijs. Er is de hoop dat de dader door Frankrijk uitgeleverd zal worden en dat hij in Burkina Faso terecht zal staan voor onder andere de moord op Zongo. Op 2 november 2017 was er dus eindelijk reden om te denken aan gerechtigheid. De Universiteit van Koudougou, de tweede universiteit van het land, heeft op 30 november 2017 haar naam gewijzigd in Université Norbert Zongo. Dit is een erkenning van het werk van Norbert Zongo door de politieke en universitaire wereld. Een van de sprekers bij de onthulling van de plaquette beschreef deze naamswijziging als een appèl om hoop te houden en om de lamp brandend te houden.

Bezoek van president Macron

Van 27-29 november 2017 bracht president Macron een bezoek aan Burkina Faso. De laatste keer dat  een Franse president Burkina bezocht is 31 jaar geleden. President Macron sprak jongeren toe in de universiteit Joseph Ki-Zerbo van Ouagadougou. Verder heeft hij, samen met zijn ambtsgenoot president Roch Kaboré, het grootste zonnepanelenpark van West-Afrika geopend. Dit gigantische zonnepanelenpark ligt in de westelijke periferie van Ouagadougou en zal jaarlijks 56 mégawatt produceren. Dat is 5% van de huidige energieproductie van Burkina Faso.

Onveiligheid in het noorden

In het noorden van Burkina Faso worden bijna voortdurend posten van veiligheidsdiensten aangevallen door zwaarbewapende commando’s. Af en toe zijn het ook scholen en burgers. Buitenlanders nemen hun voorzorgsmaatregelen. Zo werden begin september 2017 alle vrijwilligers van het Amerikaanse Peace Corps geëvacueerd. De grotendeels zeer arme bevolking van de noordelijke regio lijkt door de eigen overheid geheel aan zijn lot overgelaten.