In mei 2016 zijn naar Burkina Faso afgereisd: Juul (15), Lien (14) en Teun (11) Petit met hun ouders Siska en Fredric en Isabel de Bruijn (16) met haar moeder Sigrid.
Van deze reis hebben de kinderen verslag gedaan.

Voor Siska was dit een terugkeer naar de bestemming van haar huwelijksreis in 1997. Deze reis maakte destijds zo’n diepe indruk dat Siska en Fredric sindsdien actief bij het Comité zijn betrokken.
Sigrid kende de verhalen van haar man Jos die samen met Fredric in 2003 Burkina bezocht.
Het idee om de kinderen kennis te laten maken met Burkina ontstond een paar jaar geleden. Echter de Ebola uitbraak in 2014 (die overigens niet in Burkina is gekomen) en de terroristische aanslagen in februari 2016 dwongen de groep tot uitstel tot mei 2016. Reizen door Burkina Faso in mei is niet de meest favoriete periode. Het was warm, heel warm met temperaturen overdag boven de 40 graden en ’s nachts niet onder de 30 graden.
Petjes, zonnebrillen en zonnebrandcrème behoorden tot de vaste uitrusting en water, heel veel water. Daarna weet je wat het is als ‘luie’ mensen onder bomen liggen. Het is dan eigenlijk veel te warm om je te verplaatsen. Gelukkig heeft het gezelschap de projecten in Niou, Méguet en Kakim kunnen bezoeken en een paar dagen kunnen genieten van de allerhartelijkste ontvangst door Pierre en familie bij hem thuis. In deze uitgave de impressies.

Voorbereiding in Maastricht
In december 2015 hebben we de knoop doorgehakt: we gaan! Met een beetje gezonde spanning beginnen we met de voorbereiding van onze reis. Voor ons als ouders ligt de focus op gezondheid en veiligheid, praktische zaken zoals vluchten boeken, visa regelen en inentingen organiseren.
De kinderen kijken er ook naar uit en bedenken hun eigen acties. Teun geeft een spreekbeurt op school en gaat met de vragen van zijn klasgenoten op onderzoek uit in Burkina Faso. Isabel, Juul en Lien maken een facebook pagina aan en bedenken een inzamelactie.
In de periode naar kerst en nieuwjaar toe, staan de inzameldoosjes “Lekker eten Burkina niet vergeten” bij zowat alle horecazaken en winkels in St. Pieter in Maastricht. We krijgen veel reacties, de doosjes vallen op en dat is ook te merken aan de opbrengst! Voor elk tientje planten we een boom in Burkina.
Op 15 januari worden we opgeschrikt door de aanslagen in Ouagadougou. De bevolking van Burkina reageert geschokt en Pierre adviseert ons om de reis een aantal weken uit te stellen. Voor ons betekent dit concreet: uitstel tot de meivakantie. We weten dat het erg warm is in die periode, maar besluiten om de reis niet te annuleren en eind april te vertrekken.
Dit geeft de kinderen de tijd om een extra inzamelactie te organiseren op hun sportclub, Maastrichtse Hockey Club. Hartelijk dank aan de club en alle sportievelingen die cake hebben gekocht voor ons goede doel. De kinderen hebben van de opbrengst van deze actie schoolmateriaal kunnen kopen in Burkina Faso en dit aangeboden in de kleuterschool in Méguet.

Lees hier het reisverslag geschreven door de kinderen.