Mango’s uit Burkina
Een verrassende ontdekking in Maastricht. Bij de natuurvoedingswinkel op de Rechtstraat zijn gedroogde mango’s uit Burkina Faso te koop. De aankoop leidde tot de vraag hoe belangrijk de mango is voor de landbouw in Burkina Faso, met de wetenschap dat het CMN een fruitbomenproject is gestart in Méguet, waarbij de mango een van de meest geplante bomen is. Bij de projecten van het CMN staat de eigen voedselvoorziening voorop middels de groenteverbouw en sinds kort ook de fruitbomen. De mango is een heerlijke vrucht om zo te eten, maar laat zich dus ook goed drogen, waarmee de houdbaarheid van de vrucht verlengd wordt. In de wereldverkoop komen de meeste gedroogde mango’s uit Afrika, waarbij Zuid-Afrika met een aandeel van 50% in de handel wereldwijd de grootste leverancier is. Burkina Faso en Mali hebben samen een aandeel van 15%. Met name in het westen van Burkina Faso, waar ook de katoenverbouw plaatsvindt, is veel mango-productie. Burkinabé producenten zijn met een Zwitserse NGO eind jaren 80 een project begonnen met het drogen van vruchten. Het drogen van mango’s wordt voornamelijk door vrouwen gedaan, in de maanden juni tot augustus. Het drogen van groente en fruit wordt steeds meer toegepast: ook uien, bonen, tomaten en okra’s worden gedroogd.
Er zijn twee kwaliteiten van gedroogde mango: met en zonder de toevoeging van suiker. Suiker zorgt voor een zachter, geler en zoeter product. De gedroogde mango uit Burkina en Mali is echter ongezoet, fairtrade en biologisch gecertificeerd. Gedroogde mango is een belangrijk exportproduct geworden, waarbij Europa de grootste afnemer is.
Mango’s worden gedroogd in een séchoir. Er zijn verschillende soorten van séchoirs, werkend op gas of zonneenergie. Plakken gesneden mango worden op platen te drogen gelegd. De séchoir zorgt voor een continu, snel proces. Bij de start is de oven 60 graden, wat aan het eind van de dag is teruggebracht tot 45 graden. Voor een kilo gedroogde mango is zo’n 12 á 15 kilo verse mango nodig.

St. Aloysiusschool
De Kerstactie van december 2013 is een groot succes geweest. Het project van groep 7 en 8 was een geslaagde activiteit: leerzaam door informatie die de leerlingen krijgen over Burkina en de kennis die ze opdoen over het hele proces van afwegen, inpakken en verkopen van de chocolade. De Kerstmarkt was een zeer geslaagde sfeervolle avond. Het Comité Maastricht-Niou is erg blij dat de school zoveel aandacht wil besteden aan onze projecten. Helaas is in het vorige Niou Nieuws niet vermeld hoeveel de actie totaal heeft opgebracht. En dat willen we toch graag bekend maken! De actie van 2013 heeft 3.000 euro opgebracht! Een fantastisch bedrag wat door alle acties van de kinderen is samengebracht. Heel hartelijk dank van het Comité Maastricht-Niou.

Insecten eten
Het is in het nieuws: het eten van insecten als sprinkhanen, wasmotlarven en meelwormen. Er zijn circa 1.400 verschillende soorten insecten die voor de mens eetbaar zijn. Daarvan leeft 2% in Europa. Eetbare insecten leveren veel eiwitten; in vergelijking met ‘ander’ vlees groeien insecten veel makkelijker en gebruiken daarbij niet zoveel plantaardig voedsel; en in vergelijking met bv maïs hebben insecten een veel hoger proteïne gehalte. Kortom insecten kunnen een goede, duurzame en gezonde toevoeging aan het dieet kunnen zijn.
Overal in de wereld worden insecten gegeten, behalve in Europa en Noord Amerika. Maar dat gaat veranderen. Een Nederlandse supermarkt gaat insectenburgers en -ballen verkopen. Inmiddels zijn in Groningen en Haren deze producten al te koop. Hoe zal dit smaken? Waarschijnlijk iets lekkerder dan de ‘gewone’ gedroogde meelwormen en sprinkhanen die twee jaar geleden bij El Dunya in onze kraam namens de festivalorganisatie geproefd konden worden.