FNCOFOR
FNCOFOR (Fédération Nationale des Communes Forestières) is een Franse organisatie die zich richt op beheer en behoud van bosgebieden. De organisatie heeft een internationale tak die lokale overheden ondersteuning biedt. De focus ligt op de ontwikkeling van de plaatselijke bevolking, de bestrijding van armoede op het platteland en de aanpassing aan de klimaatverandering. De internationale leden delen de sterke overtuiging dat de lokale bevolking zelf het meest deskundig is om bossen (en natuurlijke hulpbronnen) te beschermen.

De internationale organisatie is in november 2009 opgericht. Sindsdien hebben veel lokale bosbouworganisaties uit verschillende landen zich hierbij aangesloten. Naast diverse Europese landen betreft dat ook Kameroen, Centraal-Afrika, Benin, Ivoorkust, Senegal, Burkina Faso, Ecuador, Albanië, Quebec en Libanon. In Burkina Faso hebben bosbehoud organisaties uit de regio Ganzourgou en Sablogo zich aangesloten. De projecten van het Comité Maastricht-Niou vallen onder de regio Ganzourgou.

In oktober werd een internationale bijeenkomst gehouden in Parijs, waarbij Pierre Kaboré als vertegenwoordiger van Burkina Faso aanwezig was. Op deze bijeenkomst zijn ook de bosprojecten van ons Comité Maastricht-Niou zelfs op internationaal niveau opgemerkt.

Meer informatie is te vinden via website: www.fncofor.fr

Situatie Burkina Faso
In oktober 2014 braken hevige onlusten uit nadat een wet was aangenomen waardoor de 63-jarige Compaoré zich opnieuw verkiesbaar zou kunnen stellen als president. Compaoré is zelf na een staatsgreep in 1987 president geworden. Sinds 1991 is Burkina Faso weliswaar een democratie, maar voor oppositie was geen ruimte noch voor vrije pers. De president leidde met harde hand het land. Compaoré kondigde 30 oktober de noodtoestand af na dagen van straatprotesten waarbij tienduizenden mensen in Ouagadougou betoogden tegen de nieuwe wet. Tijdens betogingen zijn het presidentieel paleis, het parlement en het gebouw van de staatstelevisie bestormd. De president is 31 oktober afgetreden en in eerste instantie gevlucht naar Ivoorkust.

Aanvankelijk nam het leger de macht over, wat op veel kritiek kwam te staan uit binnen- en buitenland. Volgens de oppositie was de opstand een volksopstand en mocht de macht daarom niet geclaimd worden door de militairen. Na protesten tegen het leger is op 17 november de ervaren diplomaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Michel Kafando door de autoriteiten in Burkina Faso aangewezen als interim-president.

Zijn aanstelling is een eerste stap om het land democratischer te maken.
Kafando is gekozen uit een groep van vijf kandidaten door een comité van militairen, de oppositie en traditionele en religieuze leiders. Eind volgend jaar moeten verkiezingen plaatsvinden.

Burkinabé zijn optimistisch
Op de valreep naar het nieuwe jaar een positief berichtje uit het NRC. De mensen uit Burkina Faso blijken de meest optimistische mensen ter wereld.