In een speciaal lesprogramma hebben leerlingen van de St. Aloysiusschool eind 2013 kennis gemaakt met het productieproces van de koffiebranderij en theepakkerij Blanche Dael in Maastricht. Doel van dit programma was leerlingen kennis te laten maken met het productieproces: van het moment dat de ruwe koffie, thee en chocolade bij Blanche Dael binnenkomt, via de verwerking ervan, tot de verkoop aan de klant. De leerlingen hielpen mee met het verpakken van thee en chocolade en daarna met de verkoop. De opbrengst was traditie getrouw voor de goede doelen van het Comité Maastricht-Niou. Het doel van dit lesprogramma was ook gericht op het informeren van de leerlingen over het leven in Burkina Faso.

We kregen van alles te weten over de koffieplantages in de wereld en hoe koffie en thee gemaakt wordt. Daarna werd er op school heel veel chocolade en thee ingepakt en afgewogen. In december werd alles verkocht. Met de verkoop van de chocolade en de thee werd € 1125,- verdiend. Een paar weken geleden waren we in de koffiebranderij op bezoek geweest om alles te bekijken. We kregen allerlei informatie over koffie en thee. Die ene meneer wist heel veel over thee te vertellen. We hebben toen ook zelf allemaal verschillende soorten thee mogen proeven.

In de klas kwam meneer Frans Rutten van het Comité Maastricht-Niou verhalen vertellen over Niou in Burkina Faso. Zo kwamen we te weten wat er met het geld gaat gebeuren. Het was hartstikke interessant. We hebben ook een filmpje gezien. Zo konden we zien hoe de mensen vechten tegen de verwoestijning, hoe de mensen wonen en hoe ze daar bomen in een heel droog gebied toch laten groeien.

In de maand november en december van 2013 werkte groep 8 hard voor het goede doel (een dorpje Niou in Burkina Faso). Eerst werd koffiebranderij Blanche Dael bezocht. Daar komen wel heel zware zakken binnen uit Colombia en andere landen. Die zakken zijn niet op te tillen.

Op bijgaande foto worden de chocolade boontjes en sterretjes met een lepel en een bekertje heel netjes op de gewenste hoeveelheid al voorverpakt. Daarna gingen we de bekers afwegen. Het moest allemaal kloppen. In elk zakje kwam evenveel gram zitten.

Op woensdag 18 december 2013 hadden we kerstmarkt. Toen was alle chocolade en thee al uitverkocht!! Maar we hadden ook nog houten kerstboompjes gemaakt om te verkopen voor het goede doel. We hadden veel plezier in onze kraam en we hebben goed verkocht.

Het Comité Maastricht-Niou bedankt de leerlingen voor hun tomeloze inzet en natuurlijk Blanche Dael om dit allemaal mogelijk te maken! Ook dit jaar heeft deze actie samen met de traditionele Kerstmarkt weer een schitterend bedrag opgehaald. Met de opbrengst worden voor de boeren in Burkina Faso gereedschappen gekocht voor de aanleg van groentetuinen en het planten van bomen.