Jos de Bruyn

In 1999 woonden wij, Sigrid en zoontje Mart, op de Grote Gracht boven apotheek Schoepp. Op een mooie zomeravond zaten wij samen met Fredric en Siska (destijds al een paar jaar lid van het comité) te genieten van een glas wijn en een hapje eten. In die tijd was het dakterras toepasselijk groen geverfd. Fredric en Siska vertelden enthousiast over hun huwelijksreis (BF) en het daaropvolgende tweede bezoek aan Burkina Faso. Van het CMN had ik destijds wel eens vernomen, maar ik had me er nog nooit echt in verdiept.

De kleinschaligheid (directheid) en doelstelling van de ontwikkelingshulp spraken mij en Sigrid zeer aan. Wel maak je een afweging van het toen al (Mart en Isabel op komst) drukke sociale leven en de extra commissie werkzaamheden. Maar ik denk als een tiende van de mensen van de ‘goede kant van de streep’ direct of indirect wat doet voor 10 ‘armere’ mensen dan zou het op onze aardbol allemaal wat zonniger kunnen zijn.

Daarnaast sprak mij zeer aan dat Fredric zei: “naar oost en zuid Afrika ga je voor de dieren en naar West-Afrika ga je voor de mensen” Twee jaar geleden is dit beeld mij voor wat betreft Burkina Faso ook bevestigd geworden. In januari 2003 ben ik samen met Fredric en twee reporters van L1 op werkbezoek geweest in Burkina (uitgebreide verslagen heeft u in eerdere Niou nieuws uitgaven kunnen lezen). Voor mijzelf was dit de eerste Afrika ervaring. Deze reis heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Als je de geur van het land hebt geroken, de mensen hebt gesproken, het voedsel gegeten en daarnaast de gemeenschapszin hebt gezien is het werk voor CMN nog bevredigender. Misschien dat ik nog wel een keer terug ga. Ik zou deze ervaring ook graag met mijn gezin een keer willen delen.Tijdens deze reis heb ik nog meer respect gekregen voor het werk van alle leden in het verleden en de bezieling van o.a. Prof. van Cotthem, Loek Masthof en Pierre Kaboré. Langs deze weg zou ik alle lezers en gulle gevers nogmaals willen oproepen om vrienden en bekenden te wijzen op het werk van Comité Maastricht – Niou.

Nog even wat over mezelf. In 1963 (strenge winter –23 graden) ben ik in de Noordoost Polder geboren als zoon van een Limburgse moeder en een Brabantse vader. Na mijn apothekersopleiding in Groningen ben ik in 1989 naar Maastricht gekomen, alwaar ik Sigrid leerde kennen. In 1992 kon ik apotheek St. Pieter overnemen. In mijn vrije tijd mag ik graag met de racefiets de Limburgse en Belgische heuvels intrekken en het voetbalteam van mijn zoontje coachen. Voetballen op een groenveld en een echte lederen bal, klinkt gewoon maar wat een LUXE..!